Eva Vaništa Lazarević

I u arhitekturi, baš kao u nizu drugih profesija, žene su manje vidljive od muških kolega, i to je bio važan motiv okupljanja arhitektica Republike Srbije u Žensko arhitektonsko društvo ili ŽAD (www.zad.rs i FB stranica Žensko arhitektonsko društvo). Shvatile smo da samo profesionalno okupljene u svoje, žensko društvo možemo pokušati riješiti neke probleme u profesiji, ali i u cijelom društvu.

U ŽAD-u su okupljene ugledne žene, koje su odavno prepoznate u struci. Ima tu profesorica, vlasnica arhitektonskih ureda, direktorica urbanističkih institucija, aktivistica, vlasnica kuća kreativnih industrija… pa sve glavnih arhitektica u lokalnim samoupravama.  U ŽAD-u djeluju zajedno, u prvom redu usmjerene na davanje ženske potpore mlađim kolegicama arhitekticama, jer takva vrsta potpore osigurava im dodatan vjetar u jedra. Načini na koje ŽAD nastoji pojačati vidljivost arhitektica i promovirati njihovu ulogu u struci su različiti: od medijskih promocija projekata koje su napravile arhitektice i podizanja svijesti o izuzetnoj kvaliteti “ženskog” arhitektonskog rukopisa do jačanje ženske solidarnosti, međugeneracijske suradnje i pomoći. Osim toga, ŽAD će širiti bazu informacija o ženama u arhitekturi danas, ali i kroz povijest te podizati društvenu svijest o njihovu značenju. Poticat će arhitektice da se više angažiraju u procesima donošenja odluka i na vodećim pozicijama.

žensko arhitektonsko društvo osnovale su ugledne žene, koje su odavno prepoznate u struci. Ima tu profesorica, vlasnica arhitektonskih ureda, direktorica urbanističkih institucija, aktivistica, vlasnica kuća kreativnih industrija… pa sve do glavnih arhitektica u lokalnim samoupravama

Udruženje romantične skraćenice, jer ŽAD je simbol ženskih osobina kao što su mir, harmonija, osnovano je 2016., nastupom na Mikser festivalu – simbolu kreativne industrije u Beogradu – pod imenom “Ženijalno”. Izložbom u ožujku 2017. godine na kojoj je nastupilo 50-tak članica ŽAD-a, također u prostorijama Mikser festivala, na kojoj se okupio ogroman broj prijatelja i poštovatelja društvo je i službeno započelo s radom. Izložbu je otvorila prorektorica Sveučilišta u Beogradu i direktorica UN WOMEN za Srbiju.

Unatoč kvaliteti projekata na kojima rade, arhitektice nisu u javnosti vidljive koliko njihovi muški kolege (Foto: Pixabay.com)

Jedna od aktivnosti, osim organizacije ženskog mentorskog programa za mlađe arhitektice, dijeljenja informacija i prenošenja znanja, je i širenje kolegijalne mreže na regionalnoj i globalnoj sceni. ŽAD će oštro reagirati na diskriminaciju žena u struci, promovirati rodnu ravnopravnost te dati doprinos zakonskoj regulativi. Uz to, aktivno će se procjenjivati kako pojedine politike utječu na žene u struci. Bit će uspostavljene tzv. “ženske” nagrade, podržavat će se i tražiti stipendije, uspostavljati zajednički programi, organizirati rasprave, a naglasak je stavljen na tzv. workshopove ili radionice, od kojih će se prva biti sljedeće ljeto u Crnoj Gori. ŽAD je zainteresiran i za profesionalno povezivanje sa sličnim organizacijama u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here