Snježana Mlinarević

Mjesec dana krize i sveopćeg meteža oko Agrokora polako ovih dana dobivaju neke obrise, makar nije ni sada jasno kako će se do kraja rasplesti demontaža najveće hrvatske kompanije.

Procesi se odvijaju munjevito u dva smjera koja vidimo, a tko zna što se tek zbiva iza ‘zavjese’. Prinudna uprava pribavlja likvidnost, gasi požare da se ne rasplamsavaju i traži renomiranu međunarodnu tvrtku za restrukturiranje. Po nekim medijskim napisima, mogla bi pobijediti ‘treća liga’, ali možda to i nije najbitnije, jer je prva faza restrukturiranja u punom zamahu. Dionice Agrokorovih tvrtki ubrzano prelaze u ruke drugih imatelja, onih koji su za kreditne aranžmane ‘sjeli’ na dionice Leda, Jamnice, Vupika, Belja. Agrolagune i drugih. Ivica Todorić i njegov Agrokor već sada su vlasnici malo čega, a na kraju prinudne uprave, odnosno isteka od 15 mjeseci neće se imati o čemu razgovarati s Todorićem. Vlasničko razvlašćivanje odvija se brže nego smjena stare uprave i zakon je u tom smislu potpuno otvorio kanale. A Agrokorove regionalne tvrtke ionako će ‘restrukturirati’ netko drugi.

PASIVNOST KONTROLORA

Mnoge poznavatelje prilika ovih dana čudi pasivnost Hanfe i Zagrebačke burze. Otvorena su pitanja poput zašto nije obustavljeno trgovanje Agrokorovim dionicama na neko vrijeme, zašto je dopušten slobodan pad vrijednosti dionica inače dobrih tvrtki, zašto nije zamrznuto prenošenje založenih dionica. Onima koji su pisali zakon sigurno to nije promaklo, jer zakon po kojem se preuzima upravljanje Agrokorom definira da novi stjecatelji dionica neće imati obvezu javne ponude. Prepuštanje dionica tržištu, s nizom loših vijesti svaki dan, potpuno je jasan scenarij. Vrijednost tvrtki tonut će bez zadrške, što se konačno i dogodilo. U svakoj drugoj iole sličnoj situaciji Hanfa i burza bi reagirale, u ovoj nisu, jer i to je dio plana da se razvlašćivanje Ivice Todorića dogodi ‘tržišnim’ putem. Sve se odvija samo od sebe.

pOSTAVLJA SE PITANJE zašto NIJE ZAUSTAVljeno trgovanje Agrokorovim dionicama na NEKO Vrijeme, zašto je dopušten slobodan pad vrijednosti dionica inače dobrih tvrtki, zašto nije zamrznuto prenošenje založenih dionica, što bi bilo učinjeno u svakom drugom slučaju. odgovor je jasan – provodi se plan “tržišnog” razvlašćenja ivice todorića

Agrokorovim tvrtkama najviše su bili pojedinačno izloženi Agram i Adris grupa, i to u Konzumu, Ledu, Jamnici, Belju, Agrolaguni, i možda su te dvije kompanije sada zajedno većinski vlasnici najvrjednijih tvrtki. Iako nisu najsretniji što im se realizirala kolaterala, umjesto ‘živog’ novca, a pitanje je po kojoj se cijeni dionica dogovarao ‘swap’, izvukli su trenutno najviše što se dalo. Trenutni upravitelj Toni Ramljak trebao bi predočiti javnosti što se dogodilo na tom planu i kolika je to stavka u potraživanjima od Agrokora. Ni Agram ni Adris nisu trgovačke ni proizvodne tvrtke i vjerojatno će čim bude prilike unovčiti stečene dionice pošto poto. Uloženi novac u takvim okolnostima sigurno neće moći vratiti ni blizu punog iznosa.

SITNIŠ OD PRIVATIZACIJE U REGIJI

Sve je sada u Agrokoru prinudno i nova uprava i novi vlasnici tvrtki. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati s tvrtkama u Sloveniji, BiH i Srbiji. Nema sumnje da će i te zemlje donijeti zakone poput Hrvatske o zaštiti imovine na svom tlu. Te zemlje mogu ići i korak dalje pa prinudno privatizirati ili pak nacionalizirati tvrtke. Hrvatska može dobiti sitniš od privatizacije, jer kome je preko granice u interesu da bude fer vrijednost u prodaji Dijamanta, Frikoma ili Mercatora. U mogućem podržavljenju tih kompanija mogu se u najboljem slučaju očekivati obveznice za oduzetu imovinu s dospijećem na nekih 30-tak godina. Uglavnom, ništa dobro i veliko ne može se očekivati iz Agrokorove prekogranične imovine.

Kako će se rasporediti vrijednost Agrokora i tko će biti dobitnici od demontaže koja je u tijeku?

Kada se ovako bez dovoljno elemenata, ali s vrlo mogućim procesima na domaćoj i regionalnoj sceni krenu zbrajati gubici demontaže Agrokora, cifra od 1,5 milijardi kuna koje kaže Božo Petrov ‘nije dao Todoriću’, mogla bi izgledati kao sitnica. To nikoga neće zanimati, bitno da je ‘monstrum’ demontiran pa neka se izgubila imovina i firme po regiji, neka se vrijednost primjerice Jamnice za koju je Coca Cola nudila 700 milijuna eura svela na niti trećinu te vrijednosti. Neka će izgubiti i Adris i Agram i drugi znani i neznani vjerovnici.

A radnice u Konzumu radit će i dalje za 3.500 kuna i to  i petkom i svetkom, isto kao prije, pa i za ovih uskršnjih praznika!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here