Ako ste jutros, na Cvjetnicu, ustali u zoru i skinuli san s očiju umivši ih hladnom vodom u kojoj je plivalo sinoć ubrano proljetno cvijeće, ponajviše ljubičice, napravili ste baš ono što su nekad davno radile naše bake, majke, kume, tete…, a i danas rade mnogi koji ne daju da umre ta prelijepa tradicija. U davna vremena, a tako i danas, time se htjela odati počast proljeću, mladosti, vodi, prirodi…

Umivanje hladnom vodom u koju je potopljeno cvijeće običaj je koji se sačuvao od davnina

I oni koji do kršćanskih blagdana drže više zbog tradicije, nego zbog vjere, znaju da se bliži Cvjetnica kad na ulicama vide ljude koji kućama nose maslinove grančice. Vjernici će ih ponijeti u crkvu na blagoslov. Cvjetna nedjelja, dan kojim počinje Veliki tjedan, koji u nedjelju, sedam dana kasnije, završava najvećim katoličkim blagdanom Uskrsom, u znaku je proljeća, cvijeća, topline i neke posebne energije.  No, kako je uopće nastala Cvjetnica i što je njezina simbolika?

Prema povijesnim knjigama blagdan Cvjetnice simbolizira Kristov ulazak u Jeruzalem, kad je put kojim je prolazio narod posipao cvijećem. Isusa je u Jeruzalemu prije 2000 godina, dakle, dočekao narod, pozdravljajući ga klicanjem kao kralja, prostirući mu putem svoje haljine i bacajući cvijeće, mašući mu palminim granama… Očekivali su da ih povede u konačnu bitku protiv rimskog okupatora. No, kad je Isus odbio stati na čelo narodnog pokreta, mnoštvo ga je napustilo i okrenulo se Rimljanima. Tako je u predaji koja se prenosi od davnina Cvjetna nedjelja postala uvod u Isusovu muku.

No, slavljenje cvijeća datira iz poganskih vremena, i bilo je posvećeno dolasku proljeća. U kršćanstvu je prihvaćeno devet stoljeća nakon Krista i to zato što se radovanje proljeću toliko ukorijenilo u narodu da ga se nije htjelo razljutiti oduzimanjem toga običaja.

Od Cvjetnice do Uskrsa u kućama je uglavnom vladala tišina, osobito na Veliki petak. Na Veliki četvrtak crkvena zvona prestaju zvoniti, a ta tišina traje do Velike subote, kad se zvona opet bude i najavljuju uskrsnuće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here