“Poštujte jednakost spolova na listama za lokalne izbore”, pozvalo je ovih dana Državno izborno povjerenstvo političke stranke i predlagatelje neovisnih lista koji će ući u utakmicu na predstojećim lokalnim izborima.

Zakon o ravnopravnosti spolova propisao je, naime, da je neuravnotežena svaka lista na kojoj zastupljenost bilo kojeg spola bude manja od 40 posto. U pravilu se to, naravno, odnosi na žene, koje su u politici tradicionalno podzastupljene.

 

za kršenje zakona  PREDVIĐENE SU KAZNE 40.000 kuna za predlagatelje lista za gradske i županijske skupštine te 20.000 kuna za predlagatelje lista za općinska vijeća. nO, novčano kažnjavanje nije obvezno, pa dosad nijedan prekršitelj nije platiO – ni lipe

 

Novčane kazne za spolno neuravnotežene liste dosad nisu naplaćene (Foto: Pixabay)

Iako je nakana zakona pozitivna, sam zakon nije učinkovit jer je naputak o poštivanje rodne uravnoteženosti na izbornim listama savjetodavan. Zakonodavac je, valjda, igrao na savjest političkih struktura, ali je, pokazuje to sastav lokalnih parlamenata i Hrvatskog sabora – nadigran. Naime, zakon nije uveo obvezu poštivanja kvote od 40 posto za podzastupljeni spol, što znači da lista na kojoj je utvrđena neravnoteža neće zbog toga biti poništena i izbačena iz izborne igre.

Isto tako, predviđene su novčane kazne za kršenje zakona  i to 40.000 kuna za predlagatelje lista za gradske i županijske skupštine te 20.000 kuna za predlagatelje lista za općinska vijeća. Međutim, ni novčano kažnjavanje nije obavezno, pa tako dosad nijedan prekršitelj Zakona o ravnopravnosti spolova nije morao platiti – ni lipe! Dok god bude tako, Državno izborno povjerenstvo može davati naputke, ali promijenit se neće ništa. Zakon će i dalje biti drek na šibici, barem kad je riječ o poštenoj političkoj  zastupljenosti žena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here