Proljeće je vrijeme buđenja i obnavljanja, u svakom pogledu. Pa je, naravno, tako i kad se radi o sobnim biljkama. Zima je za nama i biljkama, kao i ljudima, treba nova energija. Biljkama ona dolazi iz zemlje, pa, drage naše, vrijeme je za navlačenje vrtlarskih rukavica (a može i bez njih…), uzmite lopatice u ruke, nabavite zemlju, malo veće posude ili, što bi rekli u Dalmaciji, pitare… I krenite! Sav trud koji im posvetite vratit će ljepotom.

Poslije duge zime, i biljkama treba dodatna njega, veći lonci, nova zemlja… Trud koji im posvetite vratit će ljepotom (Foto: Pixabay.com)

Presađivanje sobnih biljaka neiskusnima se može činiti zahtjevno, ali, zapravo se radi o jednostavnom poslu koji donosi veselje, jer vrlo brzo se vidi napredak, počinje izbijati novo liše, biljka tjera nove grančice, sjajna proljetna nijansa zelene pojavljuje se naočigled…

Dakle, kad se zemlja oko biljke počne prebrzo sušiti, odnosno kad je treba češće zalijevati i prihranjivati, pravi je trenutak za “sistemski zahvat” – selidba iz manjeg lonca u veći. Izaberite samo malo veću posudu od postojeće, jer uzmete li preveliku, biljka će razvijati korijenje brže nego lišće, odnosno krošnjicu.

Dobro je, ako imate mogućnosti, donijeti zemlju iz prirode i pomiješati je s kupljenom mješavinom zemlje za cvijeće. Zemlju, kupljenu mješavinu ili mješavinu koju ste dobili dodavanjem zemlje iz prirode, u koju ćete presaditi biljku treba malo navlažiti, tek toliko da s njome možete jednostavnije baratati i da vam se ne rasipa. Ako presađujete u stari lonac, dobro ga operite, a ako se, pak, radi o novome glinenom loncu, najprije ga nekoliko sati dobro namočite u vodi da se porozna glina namoči, inače će propustiti vodu kojom zalijete biljku nakon presađivanja.

Briga o biljkama, znaju to svi ljubitelji flore, ispunjava dušu smirenjem i srećom (Foto: Pixabay)

Prvi je korak u presađivanju staviti na dno posude tzv. drenažni sloj debeo nekoliko centimetara, u koji se, osim zemlje, mogu staviti i krhotine ili kamenčići koji će propuštati višak vode. Budući da biljka treba ostati na istoj visini, možete primijeniti mali trik koji se sastoji u tome da lonac s biljkom stavite na drenažni sloj, u sredinu posude u koju ćete u konačnici presaditi biljku, te dobro oko njega utisnete zemlju. Nakon toga, lagano izvučete stari pitar, iz njega izvadite biljku, umetnete je u rupu koja je nastala od stare posude te je dobro učvrstite novom zemljom. Zalijete i to je – to.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here