Mladenka Šarić (mladenkasaric@gmail.com)

Otkako je bivši britanski premijer David Cameron zakuhao kašu s referendumom o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, računajući da će britanski birači odbaciti tu skarednu ideju koju su im podmetnuli euroskeptici predvođeni Nigelom Farageom, pa se kukavički povukao s premijerskog posla uz izliku da je njegova politika ostanka u EU poražena, Theresa May se vjerojatno često sjeti one narodne mudrosti da ono što je lako neće zapasti ženu, jer za ženu su, kako se čini, izazovi i teškoće.

Theresa May je, dakle, naslijedila Camerona na premijerskom poslu i dopalo ju je da provede u djelo Brexit, odnosno da odvoji Veliku Britaniju, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku iz EU. Ona sama bila je zagovornica ostanka u EU i zbog toga se protivila Cameronovu referendumu, kojega je on, usput, omogućio radi vlastitih unutarstranačkih problema. Referendumom je htio pojačati svoju poziciju u stranci, a na kraju je doveo vlastitu državu u vrlo neizvjesnu političku i međunarodnu poziciju, i zasad nitko ne zna kako će zapravo funkcionirati Ujedinjeno Kraljevstvo za dvije godine, kad pregovori o razvodu s Unijom završe.

tri žene, tri političarke različitih generacija, u rukama drže konce Brexita. o njihovoj sposobnosti dogovora oko minimuma zajedništva ovisit će unutarnji mir i cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva kakvO svijet poznajE

No, ovo nije priča o tom aspektu. Ovo je priča o tri žene koje su se stjecajem političkih okolnosti našle u mreži Brexita, međusobno povezane i međusobno suprotstavljene – britanska premijerka May, škotska premijerka Nicola Sturgeon i liderica sjevernoirskog Sinn Feina – Michelle O’Neill.

Theresa May, britanska premijerka, aktivirala je članak 50. Lisabonskog sporazuma i pokrenula “razvod” s EU
Nicola Sturgeon, škotska premijerka, najavila je za 2018. referendum za osamostaljenje Škotske

Theresa May, dakle, počela je odrađivati posao koji nije tražila i poštujući volju Britanaca, raskinut će veze svoje zemlje s EU. Britanija će krenuti dalje sama, a premijerka May pokušat će ispregovarati uvjete u kojima zemlja zbog toga neće biti gospodarski i politički oslabljena. Na početku pregovora s EU čini se da je to nemoguć zadatak i da Britanija sama ne može biti ni jaka ni uspješna u onoj mjeri u kojoj je to bila kao članica EU.

Čelnici EU, predvođeni Angelom Merkel odavno su poručili da članstvo i izlazak iz EU nisu švedski stol sa kojeg se može uzeti ono što želiš, a ostalo ostaviti. Za posao Therese May danas se vjerojatno nitko ne bi mijenjao. Pogotovo što na otoku ima dvije snažne protivnice ideji izlaska zemlje iz EU.

Nicola Sturgeon želi da Škotska ostane članica EU, pa i po cijenu razbijanja Ujedinjenog Kraljevstva. Već je najavila da će koncem 2018. godine raspisati referendum za neovisnost Škotske i uvjerena je da će ovoga puta Škoti glasovati za odlazak iz UK. Na referendumu 2014. godine ideja osamostaljivanja Škotske nije prošla, ali tada Brexita nije bilo.

Škotska premijerka u sadašnjoj situaciji vidi i svoju političku priliku, ali i priliku Škotske da se izmakne od patronata “velike estre”. Argumenti koje Nicola Sturgeon iznosi svakome su lako razumljivi – Škoti su bili protiv izlaska iz EU i ne žele da ih se prisiljava na sudjelovanje u eksperimentu s neizvjesnim ishodom.

Michelle O’Neill, šefica Sinn Feina, ne želi izdvajanje Sjeverne Irske iz EU

Sjeverna je Irska za Britaniju posebno škakljiva priča, jer ne samo stanovnici Otoka, nego i cijeli svijet još pamti krvave sukobe koji su teškom mukom prevladani. Hoće li izlazak iz EU donijeti novu radikalizaciju? Hoće li mir ustuknuti pred novim sukobima? Hoće li se Sjeverna Irska boriti za odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva? U Sjevernoj Irskoj odbacuju ideju da se prema Republici Irskoj, kao matičnoj domovini Iraca, koja će i dalje ostati članica EU, uspostavi granica (ma koliko bila meka). Michelle O’Neill i Sinn Fein zauzeli su stav da nitko, pa ni vlada Ujedinjenog Kraljevstva, nema pravo izdvajati Sjevernu Irsku iz EU. I ondje su se, naime, birači na referendumu za izlazak iz EU većinski opredijelili za ostanak u EU.

Uglavnom, tri žene, tri političarke različitih generacija, u rukama drže konce Brexita i o njihovoj sposobnosti postizanja dogovora oko minimuma zajedništva ovisit će unutarnji mir i cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva kakvo svijet poznaje. Brexit kao sinonim za prvi izlazak jedne zemlje iz članstva u povijesti EU, mogao bi postati i sinonim za razbijanje otočkog kraljevstva na sastavne dijelove. Theresa, Nicola i Michelle su na potezu…

1 komentar

  1. Zelim, posebno zene, podsjetiti na cinjenicu, da u Angelu Merkel nisu bas puno vjerovali ni stranacki kolege, ni mediji, ni politicki protivnici, kada je stupila na mjesto Helmuta Kohla u vrijeme kada se stranka nalazila u situaciji slicnoj poput vlade U.K., koja je spas nasla u Theresi May.
    Ide u prilog izjavi, da laki zadaci nece zapasti zenu!
    Nadajmo se da ce naveden Dame biti barem djelomicno uspjesne kao Anglea Merkel u rjesavanju svojih stranackih zavrzlama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here