S malo se truda i kozmetičke navike mogu promijeniti

Žene su od pamtivijeka nastojale sačuvati i produljiti vijek trajanja ljepote kojom ih je darivala priroda, a ta nastojanja u moderno doba snažno potiče kozmetička industrija. Ona nam nudi obilje proizvoda, a nama, svakodnevno  bombardiranim skupim reklamnim kampanjama, čini se da bez njih ne bi mogle živjeti.

No, osviještenost o tome što industrijski proizvodi, bilo da se radi o hrani, kozmetici, higijenskim proizvodima, čine čovjeku sve je veća, pa raste i broj žena koje razmišljaju o tome kako se njegovati na prirodan način i kako se što manje izlagati kemikalijama o kojima ništa ne znaju.

Naravno, potpune zaštite nema, jer živimo u vremenu izloženosti svim mogućim zagađenjima. No, to ne znači da ne treba težiti tome da živimo što zdravije. Zato donosimo nekoliko savjeta iz bakinih ladica, iz vremena kad kozmetike kakvu danas poznajemo nije ni bilo, pa su se žene okretale prirodi.

  • Za čišćenje lica možete koristiti običan jogurt. Nanijeti ga lagano vrhovima prstiju i isprati mlakom vodom.
  • Domaći ocat od jabuke odličan je tonik za kožu. Očišćeno lice prebrisati vatom navlaženom jabučnim octom te potom isprati vodom.
  • Jabučni ocat je čudotvoran, pa su ga tako naše bake koristile i za uklanjanje peruti. Recept je jednostavan: u šalicu vode, umiješati dvije žlice octa te umasirati u tjeme. ne ispirati.
  • Za suhu kožu dobro je jednom do dvaput tjedno nanijeti na lice malo maslinova ulja, koje će obnoviti prirodna ulja u koži, navlažiti je i omekšati.
  • Lice dubinski možete očistiti na starinski način – parenjem. U posudu s vrućom vodom namočiti šaku osušenog bilja – cvjetovi kamilice, lavanda, ružmarin i sl. Nagnuti se iznad posude, prekriti glavu ručnikom i pustiti da kroz nekoliko minuta (koliko tko može izdržati) para očisti pore vašeg lica i vaše dišne putove. Nakon parenja lice oprati hladnom vodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here