Ankica Mamić

Ovih je dana u organizaciji Večernjeg lista održana konferencija Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj se govorilo o izazovima hrvatskog društva, gorućim problemima i pitanjima na koja je nužno, što je skorije moguće, naći odgovor i ponuditi rješenja.

Kao ključna nametnula su se demografska pitanja – starenja stanovništva, pada nataliteta, odlaska mladih, pitanja nužnosti obrazovne reforme, ali i trenutnog političkog i izbornog sustava u zemlji.

Uvodne eseje za konferenciju pripremali su stručnjaci iz različitih područja, Anđelko Akrap – demografija, Boris Jokić – obrazovanje, Dragan Lozančić – nacionalna sigurnost, Pero Maldini – politički sustav, Goran Buturac – poljoprivreda, Katarina Miličević- budućnost turizma, Goran Granić – energetika, Davor Škrlec – ekologija, Božo Skoko – novi imidž Hrvatske te Ivo Lučić – odnos prema prošlosti.

Sve ovo, bez sumnje su prevažne teme o kojima trebamo pričati, tražiti rješenja dok ih konačno ne nađemo i oko njih postignemo konsenzus i zato svaka pohvala Večernjem listu na inicijativi.

SAMO JEDNA ŽENA


Ipak, u cijeloj priči nešto me ipak zasmetalo i potaklo na razmišljanje. Jesu li sva ova pitanja nužno ona u kojima odlučuju i o njima govore većinom samo muškarci? Već pri samom pogledu na paneliste, odmah sam primijetila da je među 10-tak imena, samo jedna žena.

Izvrsna moderatorica, Večernjakova novinarka Iva Puljić Šego, bila je jedina žena u muškoj postavi na konferencijskoj sceni (Foto: Facebook Iva Puljić Šego, Večernji list)

O pitanju svih pitanja, onom demografskom, uz odličnog Anđelka Akrapa govorila je samo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Imaju li o tome što reći žene poduzetnice, zaposlene majke, na kraju krajeva sama ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike?

U Zagrebu u „ring“ s Milanom Bandićem idu čak tri žene, što je pokazatelj volje i želje da preuzmu konce. To je Hrvatska kakvu trebamo, u kojoj će se žene više pitati i uvažavati, u kojoj će o važnim temama govoriti ravnopravno s muškim kolegama, predlagati rješenja i biti jednako važan čimbenik u donošenju odluka

Na panelu o političkom i izbornom sustavu, jedina je žena bila moderatorica, odlična novinarka Iva Puljić- Šego. Govorilo se o neravnomjernosti izbornih jedinica, je li ih previše ili premalo, je li naš izborni zakon dovoljno dobar da osigura funkcionalnu stabilnost vlasti te o drugim pitanjima političkog uređenja.

POŽELJNE ILI NEPOŽELJNE

A što je sa ženama u politici? Jesu li one poželjne ili nepoželjne? Kako su tretirane u postojećem izbornom sustavu? Poštuju li se i koliko kvote i pravila zastupljenosti žena na izbornim listama? Gdje su u cijeloj priči nestale naše političarke? Njihova volja da rade i čine bolje društvo je neupitna. To pokazuje i sve veći broj žena koje ulaze u izbornu utrku na predstojećim lokalnim izborima. U gradu Zagrebu u „ring“ s Milanom Bandićem idu čak tri žene, što je svakako pokazatelj volje i želje da preuzmu konce u ženske ruke.
To je Hrvatska kakvu trebamo, u kojoj će se žene više pitati i uvažavati, u kojoj će o najvažnijim temama u društvu govoriti ravnopravno sa svojim muškim kolegama, predlagati rješenja i biti jednako važan čimbenik pri donošenju, za društvo, važnih odluka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here