Renata Šeperić Petak, vlasnica tvrtke Logička matrica, radila je na mnoštvu projekata financiranih novcem iz fondova EU

Baveći se pripremom i provedbom projekata financiranih iz EU fondova imala sam priliku vidjeti projektne prijedloge koji su bili razrađeni do najsitnijeg detalja, ali i onih koji su bili skicirani na salveti. Vjerojatno se pitate tko razrađuje projektne prijedloge do najsitnijeg detalja? Odgovor je – žene.

Bez obzira da li su vlasnice ili suvlasnice tvrtki ili su ‘siva eminencija’ one su te koje imaju ‘milijun’ pitanja, one su te koje analiziraju sve detalje i predviđaju scenarije. Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da su bolje u procjeni suradnika i realnih mogućnosti tvrtke, obrta  ili OPG-a. Nekako nam se muški dio ‘saplete’ oko dokazivanja, tko su i što su. Iako uvijek i uvijek ponavljamo da su EU sredstva namijenjena za razvoj poslovanja, koji se temelji na realnim pretpostavkama te da navedena sredstva nisu donacija, sa ženama je nekako lakše pratiti pravila ‘igre’ koja su nametnuta u natječajima.

ŽENE NE ODUSTAJU LAKO

One nemaju problema s prihvaćanjem uvjeta, iako možda nisu najvještije u pripremi natječajne dokumentacije, kao što je npr. ishodovanje građevinske dozvole, provjera troškovnika radova i usluga. Žene ne odustaju lako od svojih projekata, postojane su i ono što me posebno veseli kada razrađujemo poslovnu ideju – žene imaju argument. Prisutno je postojanje vizije, jasnoća cilja, osviještenost o financijskim i provedbenim ograničenjima i na kraju ne manje bitno – prisutna je volja za uspjehom.

Žene ne odustaju lako od svojih projekata, postojane su i ono što me posebno veseli kada razrađujemo poslovnu ideju – žene imaju argument

Tako mi je na kraju provedbe jednog projekta, prilikom predaje finalnog izvješća, naša stranka, koja je suvlasnica tvrtke rekla vrlo otvoreno: „Nisam znala u što idemo, znala sam da moramo uspjeti i kada je projekt krenuo u provedbu ja sam bila na nekom čudnom „adrenalinu“ 10 mjeseci. Znala sam da ako ne uspijemo, da ću ja biti kriva za sve, zato sam svaki dan razgovarala sa  svojim suprugom o projektu, o napretku projekta o problemima u provedbi. Ta komunikacija nam je bila odlično iskustvo, osjećala sam se ravnopravno u firmi. Dugi niz godina nisam imala takav pozitivan osjećaj – da ‘znam’. A na projektu znala sam svake minute što se dešava, svaku situaciju i svaki detalj što je mojeg supruga u početku iznenadilo, dok sam kasnije ponekad osjećala čak i divljenje.   Iznad svega, osjećaj da sam uspjela svladati svu tu silnu administraciju i papirologiju, zadovoljiti rokove i ostati unutar proračuna projekta, ganjajući se s nadzorom, proizvođačima opreme, inspekcijama – najbolja su mi profesionalna nagrada„.

BROJEVI GOVORE SVE

Stoga čvrsto vjerujem da upornost žena u poslovnom svijetu ima i svoje lako dokazive rezultate.  Tako je prema rezultatima analize poduzetnika u 2015. godini, koju je objavila FINA,  18.115 društva ili 18,3 % bilo je u vlasništvu žena, s tim da su u još 7.525 društava žene suvlasnice s muškarcima ili pravnim osobama. Po navedenoj statistici, nominalno, najviše je žena poduzetnica u području djelatnosti M – stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, njih 4385. Navedena  društva ostvarila su prihode u iznosu od 1,9 milijardi kuna.

Kod poduzetnika u oba spomenuta skupa (žene osnivačice i mješoviti osnivači), bilo je ukupno 15.930 zaposlenih koji su ostvarili ukupan prihod u iznosu od 5,6 milijardi kuna, od 27,5 milijardi koliko su u 2015. godini ostvarila društva u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti.

Promatrano po županijama najveći je udio žena poduzetnica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (21,4 %),  Međimurskoj (20,0 %) i županiji Grad Zagreb (20,0 %), a najmanji u Požeško-slavonskoj županiji (11 %). Nominalno najviše je žena poduzetnica u Gradu Zagrebu (6980), Splitsko-dalmatinskoj (1703) i Primorsko-goranskoj županiji (1568), a najmanje također u Požeško-slavonskoj županiji (70).

Iz svega navedenog nadam se da će se još viša žena uključiti u pripremu i provedbu EU projekata. Vjerujem da je ženska energija proaktivna i da žene imaju prirodnu snagu donositi promjene. Žene iz skupine 50+, uz to, imaju zrelost i profesionalno iskustvo. Ponekad im nedostaje hrabrosti za prvi korak. Ali, sasvim sigurno za njih nije kasno…

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here