Mladenka Šarić (mladenkasaric@gmail.com)

Angela Merkel, njemačka kancelarka, prva u povijesti te snažne države, na kancelarsku je poziciju došla 2005. godine. Imala je 51 godinu. Danas je ona najmoćnija svjetska političarka, snažna žena koja je svojoj zemlji vratila gospodarsku stabilnost i nakon svjetske financijske krize učinila je ponovno nadmoćnom nad većinom svjetskih gospodarstava.

Zato ne treba čuditi što i u ovom političkom trenutku ponovno prednjači i potvrđuje se kao vizionarka, jer jedina u Europi doživljava svjetsku izbjegličku krizu kao priliku za ublažavanje problema koji muče razvijena društva koja brže stare nego što se obnavljaju. Ujesen će se na parlamentarnim izborima boriti za novi mandat, pri čemu joj upravo njezina politika prema izbjeglicama postaje najteži politički teret.

Sklizak teren

Svjesna rizika od uvoza terorizma na teritorij svoje države i EU, otvorila je vrata izbjeglicama, tumačeći da će se s vremenom integrirati u društvo. Ona u njima vidi radno aktivni bazen iz kojega će se u budućnosti osiguravati mirovine za njemačko stanovništvo koje bez ljudske injekcije sa strane ne može samo sebi osigurati zadržavanje standarda na koji su navikli i u poznim godinama. Angela Merkel na skliskom je terenu, ali ne pokazuje strah i ne uzmiče, iako bi zbog otvorenosti prema prihvaćanju izbjeglica mogla izgubiti vlast. Zbog aktualne kampanje za izbore koji će se održati ujesen, kancelarka Merkel trenutačno pragmatično revidira politiku (pre)otvorenosti u politiku kontrolirane otvorenosti. Naime, njezina politika gotovo potpune otvorenosti Njemačke prema političkim izbjeglicama, naime, u sudaru sa svakodnevnim terorističkim napadima i prijetnjama za posljedicu ima jačanje političkih opcija koje se protive prihvatu izbjeglica. Angela Merkel, u političkom je i ljudskom smislu, inspirativna osoba. No, može li njezin primjer, njezina politička biografija, biti stvarna inspiracija političarkama?

Angela Merkel na skliskom je terenu, jer bi zbog otvorenosti prema prihvaćanju izbjeglica mogla izgubiti vlast

Koliko god da je moćna na svjetskoj sceni, na kraju je Angela Merkel žena okružena uglavnom muškarcima. Zahvaljujući okolnostima i svome karakteru postala je moćnija od mnogih u tom društvu, ali njezin uspon nije utjecao na povećanje broja žena u politici, posebno žena starijih od 50 godina.

Politika – svijet muškaraca

“Mačizam” je odlika globalne politike i kolikogod da se društvo razvija, u tom smislu većina razvijenih država zadržava dozu primitivizma. Računa se da je zastupljenost žena osigurana ako ih je u parlamentu 33 posto, odnosno trećina. Kolikogod to nekome zvučalo u redu, i to je diskriminacija, jer žena ima više u ukupnom stanovništvu, pa bi cilj trebala biti zastupljenost barem 50:50.

Iako u Njemačkoj politiku “kroji” žena, njihova zastupljenost u Bundestagu je 36,5 posto, odnosno od 631 mjesta u parlamentu njih 230 zauzimaju zastupnice. Na prvi pogled u redu, pogotovo ako pogledamo poražavajuće hrvatske brojke (od 151 mjesta u Saboru samo 19 ili 12,6 posto zauzimaju zastupnice). Međutim, sve je to daleko od idealnog. Činjenica da ni to što Njemačku vodi zrela žena nije utjecalo na to da se broj zastupnica približi 50 posto, govori sve o uvjetima za napredovanje žena u politici.

I da, primjer Angele Merkel treba biti inspiracija političarkama. Ali, i upozorenje da se barijere u glavama ne uklanjaju tako lako. Njezina priča je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here