Jeste li samo povremeno tužni ili vas muči depresija? Čini Ii vam se da se samo ponekad ustanete na “lijevu nogu” i da to jednostavno nije vaš dan ili je osjećaj ispraznosti i besmislenosti već dugo vaš vjeran suputnik, samo se još niste usudile to do kraja osvijestiti I suočiti se s problemo. Depresija je bolest modernoga doba s kojom se bori sve više ljudi i  koja ozbiljno može poljuljati sve na što ste navikli u životu i poremetiti odnose koje ste kroz život gradile. I zato ako vas muče simptomi koje navodimo u ovom vodiču, nemojte oklijevati potražiti liječničku pomoć. Depresija je svuda oko nas. Niste same. Ovaj vodič može vam biti putokaz kad budete razmišljale jeste li samo upale u prolazni “blues” ili imate ozbiljan zdravstveni problem.

Simptomi depresije:

  • Tuga, praznina, beznađe… Ako se ovako osjećate svakog dana, nemojte odmahnuti rukom. Sagledajte problem.
  • Gubitak interesa za stvari koje su vas veselile. Ne zanimaju vas više hobiji koje ste godinama voljeli. Odbojna su vam čak i druženja s prijateljima. Izgubili ste zanimanje za ljubav…
  • Razdražljivost i tjeskoba.  Nemate strpljenja za nikoga I ni za što. Teško se opuštate. Čini vam se da vas sa svih strana vrebaju opasnosti.
  • Donosite neracionalne odluke. Depresija otežava jasno razmišljanje i usredotočavanje na problem. Često se donošenje najjednostavnijih odluka, poput one koji kolač ispeći za nedjeljni objed,  čini prezahtjevno i iscrpljujuće.
  • Osjećaji krivnje i bezvrijednosti. Kad se ovi osjećaji javljaju potpuno neprimjereno situaciji u kojoj ste, ozbiljno razmislite o tome. Ako se osjećate krivi za stvari koje nemaju veze s vama ili koje ne možete kontrolirati, nešto je krenulo krivo.
  • Razmišljanje o smrti i samoubojstvu. Ako često razmišljate kako bi svijet bio bolji bez vas, stanite i krenite po pomoć.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here