Jelena Skorup

Prototip novog, korisnog i zabavnog prijevoznog sredstva predstavljen je na izložbi  Novo Staro (New Old), otvorenoj 17. siječnja ove godine u Muzeju dizajna u Londonu. Na izložbi koja istražuje kako dizajn može poboljšati svakodnevni život ljudi zrele i starije dobi, kao jedan od 6 odabranih projekata pojavio se i romobil za odrasle, ili kako su ga njegovi autori iz londonskog studija PriestmanGoode nazvali – romobil „za cijeli život“.

Hibrid između kolica za kupnju, dječjeg romobila i skejtborda, nastao je težnjom da ljude, koji su izgubili naviku kretanja ili imaju problem otežanog kretanja, motivira i omogući im da budu aktivniji, mobilniji i da se pritom dobro zabavljaju.

Romobil za cijeli život

Romobil, slično kao koturaljke ili skejtbord naći ćemo u gotovo svakoj kući u kojoj ima djece, ali ćemo  isto tako, vrlo rijetko vidjeti da ga koristi odrasla osoba.

Stigma inherentne nesigurnosti romobila kao prijevoznog sredstva koja se veže se uz poslovičnu „nespretnost“ odraslog doba, ali i predrasuda da je romobil samo dječja igračka, zaintrigirala je dizajnere.

Odlučili su napraviti romobil za sve dobne skupine, nešto za „cijeli život“. Odlučili su napraviti proizvod koji bi slijedio način na koji se odvijaju i razvijaju ljudske potrebe za mobilnošću.

Dizajnerski “složenac” između koturaljki, shooping kolica i skateboarda (photo: Dezeen)

Romobil koji su predstavili omogućio bi ljudima da duže ostaju u dobroj fizičkoj i psihičkoj formi, a starijoj populaciji osigurao neovisnost, sigurnost i samopouzdanje.

Razvojem prototipa dizajneri su došli do zaključka da mora biti lagan i lako sklopiv jer se mora moći unijeti u javno prijevozno sredstvo ili dućan i naposljetku stan, a ne ostavljati na ulici. Zaključili su da mora imati mjesto za spremanje stvari ili torbu za kupljene namirnice. Zaključili su da se na romobilu mora lako stajati sa dvije noge. Radi poboljšanja stabilnosti romobil je dobio dva veća prednja kotača i treći, stražnji manji kotač. Pokrenuti se može samo kad je otpuštena kočnica.

Može i s dodatnom opremom

Električni pogon i sjedalica mogu biti dodatna oprema, jednako kao i elektronski upravljački modul koji može registrirati i pamtiti uobičajene rute kojima se kreće, kao i detektirati oštećenja, rupe ili nepravilnosti podloge po kojoj se vozi. Moguće je programirati i opciju „vrati me kući“ – koja bi pomagala blago dementnim osobama.

Prototip romobila “za cijeli život“, osim što je zamišljen kao motivator i sredstvo kretanja, prekrasan je kao predmet; jasnih i čistih definicija linija i oblina. Skladne kombinacije pastelnih boja i raznih tekstura završnih obrada elemenata, kao i reflektirajućih i svjetlećih  površina za bolju uočljivost, korištenju ovog romobila dodaju predikat elegancije i glamura, pretvarajući ga u predmet istinske žudnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here